Kvinnor tar allt större plats i företagsvärlden och allt fler bolag leds av kvinnor. Vi i fastighetsbranschen är glada över att kunna titulera oss som den bransch med den jämnaste fördelningen av män och kvinnor. Fastighetsbranschen har länge varit övervägande mansdominerad, men har sedan några år genomgått en förändring och är sedan 2019 den mest jämställda branschen.

Fastighetsbranschen i topp

Enligt AllBright, som granskar jämställdheten bland börsbolagen så ligger fastighetsbranschen i topp med ett genomsnitt på 40% kvinnor i ledningsgrupperna, och i de allra största bolagen mäter siffran upp till 49%. I rapporten framgår även att en fjärdedel av VD:erna i fastighetsbolagen är kvinnor.

Fastighetskvinnor bland Sveriges mäktigaste

Flera fastighetskvinnor återfinns på Veckans affärers rankning över Sveriges 125 mäktigaste kvinnor. Där ibland Kerstin Gillsbro, chef för NCC boende och styrelsemedlem i Jernhusen och DTZ:s VD Agneta Jacobsson som tidigare utsetts till årets kvinnliga förebild inom fastighetsbranschen.

Det finns minst sagt många kvinnor inom fastighetsbranschen att beundra. Vi fick en pratstund med två fastighetskvinnor som vi inspireras av: Ingrid Westman CEO på Friendly Building och Sonja Ståhl fastighetschef på Willhem:

Ingrid Westman – CEO Friendly Building

Ingrid Westman – CEO Friendly Building

Frågan ”När ska någon börja bygga snygga passivhus industriellt?” blev startskottet när Ingrid själv gjorde slag i saken och grundade bolaget Friendly Building år 2012. Drivkraften bakom Friendly Building är att bygga bättre och hållbart, för att bidra till smarta och väldesignade passivhus utan att bli på bekostnad av miljön. Läs mer om hennes arbete här.

Hur kom du in på fastigheter? 

Jag gick Väg och Vatten på KTH och genom mina anställningar så har jag jobbat mer eller mindre med entreprenad respektive fastighetsutveckling. De går hand i hand. När jag startade Friendly Building 2012 så gjorde jag egna fastighetsutvecklingsprojekt.

Vad är det bästa med att jobba inom fastighetsbranschen? 

Man skapar stora värden, både ekonomiska men framförallt emotionella. Vem har inte en relation till sitt hus? Det man gör är bestående och känns viktigt.

Har ni något tips att dela med er av för de som är intresserade av jobba i fastighetsbranschen?

Börja som entreprenör och förstå detaljerna och processer. 

Firar du internationella kvinnodag? Om ja, hur? 

Före pandemin firade jag alltid ihop med något kvinnligt nätverk, men nu har jag kommit av mig. Jag skulle gärna fira ordentligt. Väl värt att fira!

Sonja Ståhl – Fastighetschef på Willhem

Sonja Ståhl – Fastighetschef på Willhem

Sonja sprang ihop med Jakob Karlsson under en nätverksträff i samband med en praktik på Newsec. Det mötet mynnade sedan ut i en anställning i Jakob Karlssons och Erik Selins gemensamma bolag K-fastigheter där hon blev först in på företaget. Sedan dess har hon utvecklat en stark kompetens inom fastighetsbranschen.

För några år sedan ställdes hon inför en stor utmaning i samband med ett samtal från Willhem som hade förvärvat 900 hyresrätter i den problemdrabbade stadsdelen Söder i Helsingborg. Fastighetsägarna i området hade tampats med bland annat skadegörelse, olaglig andrahandsuthyrning och en närvaro av narkotikahandel och gängkriminalitet som fick hyresgästerna att känna sig otrygga. Den utmaningen lockade Sonja som idag jobbar som fastighetschef på Willhem. I sitt arbete vill hon stöpa om serviceutbudet genom att locka nya typer av verksamheter. I ett samarbete med polis, kommun och andra fastighetsbolag hoppas hon på att kunna bidra till en positiv utvecklingen på Söder.

Hur kom du in på fastigheter? 

Det har alltid varit intressant för mig att kunna kombinera teknik och ekonomi samt arbeta på bred font inom ett område där man kan göra skillnad. Parallellt har ledarskap alltid varit något jag brunnit för och har faktiskt kommit att brinna för än mer efter mina år som ledare. Efter att ha arbetat med Jakob Karlsson och K-fastigheter ett tag blev det väldigt tydligt för mig att detta är helt rätt väg och framförallt rätt bransch för mig.

Vad är det bästa med att jobba inom fastighetsbranschen? 

Här kan man påverka allt från bostadsområden, människor, teknik och ekonomi. Det är väldigt inspirerande att få vara med och utveckla samt förädla framtidens fastigheter inom alltifrån digitalisering och smarta hus med minskad energiförbrukning och miljömedvetenhet.

Har du något tips att dela med er av för de som är intresserade av jobba i fastighetsbranschen? 

Börja med att läsa på och förstå de olika perspektiv och sammanhang som branschen präglas utav – vilken del är du mest intresserad av? Är det teknik eller ekonomi? Är det projekt eller förvaltning? Hur inspirerande skulle det kunna vara att få vara ledare? Fundera igenom vilken del som du tycker är allra roligast – det är alltid enkelt att bli framgångsrik på det man tycker är viktigt, roligt och som man framförallt drivs utav. Det här är en bransch där vi behöver människor med driv och intresse!

Firar du internationella kvinnodag? Om ja, hur? 

Vi firar den hemma i vårt hushåll – jag har en fantastisk sambo som köper blommor och är extra duktig med städningen hemma på internationella kvinnodagen! Vi brukar skåla och bjuda hem familjen på middag!